Milyen a lassú, koncentrált edzés, miért alapvetően fontos és milyen hatása van?

Ha valaki elkezd edzeni és a gyorsabb, tempósabb terhelést választja, és nincsen sport múltja vagy esetleg mozgásszervi problémái, derék- térd fájdalmai vannak például, akkor sajnos több negatív hatása lehet az edzésnek, mint pozitív. 

Mindez azért van, mert nem tudja milyen a helyes alap testtartás, nem tudja mit hogyan kell végrehajtania és ráadásul a koordináció hiánya miatt a terhelés teljesen eltolódhat abba az irányba, ami sérülésekhez, fájdalmakhoz vezethet.

Minden kezdő és újrakezdő vendég esetén nagyon fontos a helyes testtartás megtanítása, a test újraépítése a mély izmoktól a felületesig! Mindezek az alapoknak a hiánya helytelen, egészségtelen terheléshez vezethet. A lassú, koncentrált edzés ebben segít!

A test egy rendszer, a terhelést az alapoktól, belülről kifelé, a mély izmoktól a felületesig kell felépíteni, hiszen fontos, hogy belülről a gerincünk és a medence megfelelően legyen megtartva az izmaink által. De ehhez természetesen fontos a megfelelő mobilizáció, hogy az izmaink túl feszesek, az ízületeink túl beszűkültek, mert sajnos a nem megfelelő mozgás tartományon belül végrehajtott gyakorlatok okozhatnak egyenlőtlenséget a testben! Ezeket a gyakorlatokat csak lassan szabad végrehajtani, figyelve a helyes testtartásra, az izmaink és ízületeink munkájára!

A gyermekkorban kialakított szép testtartást, a megfelelően terhelt test, de főleg a testtudatosság nagy előnyt jelent! Hiszen bármilyen korrekciót már végre lehet hajtani egy ilyen vendéggel a későbbiekben, mert tudja, mi a feladat.

Minél később kezdjük el a testtartás korrekcióját, annál nehezebb, annál több kitartást, figyelmet, önmagára való fókuszálást jelent. Ezt nem lehet 2 edzés alatt elérni! Ez sokszor hónapok, sőt néha évek kitartó munkájának is az eredménye.

A helyes testtartást sajnos a sok ülőmunka, a nyak-, a vállak, a gerinc nem megfelelő helyzete sok elváltozást, fájdalmat tud okozni. Ilyenkor nem jó megoldás egy hajtós edzést választani, a fáradtság, a nem megfelelő koordináció, a helytelen, hanyag testtartás miatt választani, mert az sokkal jobban árthat, mint amennyire használ! És hogy ennek mikor érezzük a hatását? Hát sajnos 40, 45 éves kor felett. 

Minél hamarabb elkezdjük a tudatos, koncentrált edzéssel a vissza építést, az alapok használatát a mindennapi életünkben, annál egészségesebb, fájdalom mentesebb életet tudunk élni! Ezért dolgozom a Pilates Reformerrel, mert ezzel a géppel lehetőség van az alapokat tudatosítani és helyretenni!

Ne feledd, az egészség az első! 

Ajánlom Neked sok szeretettel az alapokhoz segítő videó-sorozatomat!

Kattints, és nézd meg! -> https://onlineedzes.hidvegiandi.hu/videosorozat-nyakra-vallra-a-helyes-testtartasert/

Hidvégi Andrea

Shopping Cart
Scroll to Top