Miért elsődlegesen fontos a jó testtartás?

Amióta Pilates személyi edzésekkel foglalkozom, azóta egy teljesen új kapu is megnyílt számomra, hiszen egyre többen keresnek fel sérülések-, műtétek-, terhességek után, derék- hát- váll fájdalmakkal, hogy segítsek nekik a gyógyulásban, felépülésben és abban, hogy újra elkezdhessenek komolyan sportolni.

Az a Pilates módszer, amellyel én foglalkozom gyógytorna alapú, elsődlegesen fontosnak tartjuk a kutatások alapján kimutatott tudás mellett a tapasztalat általi tudás megszerzését is. Nagyon nem elég valamit elméletben tudni, ha gyakorlatban nem tudjuk azt alkalmazni! Ezt a tudást pedig a minden napokban történő gyakorlással, odafigyeléssel érhetjük csak el, amelyekhez évek kellenek, hogy meglássuk az összefüggéseket és segíteni tudjunk az embereknek!

Mindennek az alapja a helyes testtartás! Az edzéseimen, a programjaim által ez az elsődleges célom, hogy segítsek mindenkinek megtanítani!

Sajnos a tapasztalatom alapján a testnevelési órákon nem fektetnek nagy hangsúlyt ennek fontosságára, pedig gyerekkorban mindent sokkal könnyebb rögzítenünk testi szinten is, mint később.

Azt tapasztaltam, hogy a testtartásunk sok mindentől változik, és ezeket a pontokat észre kell vennünk, hogy sikerüljön még időben korrigálni az ilyenkor megtörténő negatív változást!

A testtartásunk változhat:

  • hízás során,
  • sok munka, teher vállalása esetén,
  • a nem megfelelő terhelés során az edzéseken,
  • önbizalomhiány miatt,
  • kamaszkori fejlődés során,
  • kismamaként a nagy pocak terhe miatt a gerincre erőteljesen hat a változás,
  • bármilyen sérülésből következően: lehet térd, váll, boka stb,
  • a lábakon érzékelhető rossz terhelés miatt, ami kihathat a gerincre,
  • a környezet, család, munkahely, főnök általi megfelelési kényszer miatt,
  • az élet céltalansága miatt…de még sorolhatnám mennyi mindennel találkoztam az évek során!

És bármennyire is meglepő, de a negatív változáshoz sajnos a bennünket körülvevő környezetünk is tud negatívan befolyásolni!

A test olyan, mint egy rendszer! Ráadásul ha értünk a nyelvén, igen hangosan elmondja, mi VAN VALÓJÁBAN BELÜL!

Amint elkezdjük visszaállítani a helyes testtartást, minden ami bennünk zajlik kezd a helyes irányba változni, elkezdünk felépülni a tartós testi elváltozásainkból és a sérüléseinkből is!

Ezeknek a változásoknak is vannak állomásai, amikor szembesülünk Önmagunkkal, az el nem fogadott hibáinkkal, meg nem valósított vágyainkkal, ki nem teljesedett érzelmeinkkel!

Ez az Út nem könnyű, de Önmagunk megismeréséhez és a belső nyugalmunk, kiegyensúlyozottságunk kialakításához elengedhetetlen.

 

Legyen szép napotok

Hidvégi Andrea

Shopping Cart
Scroll to Top